Skip to main content

CRACOW JUDO OPEN 2021

První mezinárodní závody, téměř po roce, se konaly o uplynulém víkendu v polském Krakově.

05.09.2021 – turnaj pro kategorie U14 (ročníky 2008 a 2009).

Startovali: Matěj a Sofie Špičkovi, Jan Doležal, Jonáš Chalabala a Tadeáš Osička (JUDO Ketkovice).

Výsledky: Sofie Špičková (3. místo – 3/1), Jan Doležal (5. místo – 3/2), Matěj Špička (5. místo – 2/1), ostatní borci prohráli v prvním kole.

Hodnocení: V minulém roce byla poslední soutěž VC Adamova koncem září. Po skoro roční pauze, jsme mohli změřit síly jak s českými, tak zahraničními závodníky a závodnicemi. Byl to velmi dobře obsazený turnaj a dobře organizačně zvládnutý. Byla to dobrá prověrka před ČP „Mizuno Cup“, který se uskuteční již tento víkend v Brně.

Sofie vyhrála první dva zápasy suverénně a s přehledem před časovým limitem. O postup do finále na ni čekala závodnice z Itálie. Zápas byl od začátku velmi vyrovnaný a pokračoval i v GS, které nakonec skončilo po cca třech a půl minutách ve prospěch Italky. Sofča se dokázala ale znovu dobře psychicky a fyzicky připravit na poslední zápas o bronz, který ukončila také před časovým limitem. Honza se předvedl ve velmi dobré formě. Všechny zápasy měl těžké a i přesto se dokázal se svojí technikou prosadit. V boji o bronz rozhodla jedna malá chybička a Honza se musel spokojit s bramborovým umístěním. Za jeho výkony ho ale velmi chválíme. Matěj narazil v prvním kole na Litevce, který jeho váhovou kategorii později vyhrál. Zápas to byl vyrovnaný, ale nakonec malé zaváhání Matěje, rozhodlo v prospěch Litevce. V opravách postupoval celkem v pohodě, bez větších obtíží. V zápase se Slovákem, o postup do boje o třetí místo, ho v poslední minutě soupeř házel v páce a způsobil mu natažení loketního vazu. Za tuto nedovolenou techniku dostal soupeř hansoku make. Do boje o bronz Maty postoupil, ale bolestivé zranění mu nedovolilo se o medaili poprat.

Jonáš doplatil na to, že se špatně rozcvičil, neměl pohyb a ztrácel úchop. Soupeř mu nedovolil žádnou techniku a nedal mu sebemenší šanci. Tadeáš měl v prvním kole domácího závodníka, který v soutěži později obsadil třetí místo. Zápas byl vyrovnaný a dokonce tam bylo pár sporných situací, které by mohly být ohodnoceny ve prospěch Tadyho. Ovšem všichni víme, že pokud soutěžíme v Polsku s Polákem, nebudou rozhodčí nakloněni na naši stranu. Je to zkrátka další zkušenost a věříme, že se mu o víkendu v Brně povede líp.

Všechny musím velmi pochválit za to, jak si navzájem fandili a povzbuzovali se. Vytvořili si skvělou partu, což je také velmi důležité. V Krakově jsme měli čas si projít krásné, historické město a navštívit královský hrad Wawel.

Přejeme všem, aby se jim i nadále dařilo a aby pro ně byly další turnaje výsledkově zajímavější.

Míša, Petr :)