Skip to main content

TIPY NA TRÉNINK DOMA PRO MLÁĎATA A ŽÁKY

Posted in

Dobrý den všem,

vzhledem k neustálým dotazům, přáním a návrhům souvisejícím s trénováním v domácím prostředí mám pro Vás pár tipů na cvičení, na které byste se mohli se svými dětmi zaměřit.

Především bych chtěla zdůraznit, že každá i sebemenší aktivita se počítá.

Tréninkový plán můžete dětem rozdělit na jednotlivé části:

  1. běh, chůze, popř. indiánský běh … 2× týdně
  2. posilování ....... 2× týdně
  3. osvojování základních technik ..... 1× týdně

Ad1) běh

  • pokud půjdete s dětmi běhat a nemůžete držet pomocí nějakých sportovních hodinek tempo, které by mělo být kolem 11 min./km, pak Vám může být vodítkem takové tempo, u kterého dítě s Vámi může mluvit. Nejideálnějším tréninkem je indiánský běh – např. 1 km běh volné tempo + 1 min. chůze – celkový objem kilometrů by neměl přesáhnout 6 km (bavíme se o mini mláďatech a mláďatech). Chůze pak v rychlejším tempu – takový malý skoro poklus (cca 30min.).

Ad2) posilování

  • děti by měly posilovat především s vlastním tělem, musíme dbát na správné provedení. Kliky široké i úzké, angličáky, opačné angličáky, dřepy široké, výdrže v kliku (plank), sedy lehy…všechno společně cvičíme na tréninku a cviky děti znají. Jednotlivá cvičení můžete prokládat skoky na místě, sprintem na místě, poskoky, skoky přes švihadlo aj..... Cviky rozdělte do 5 částí a sestavte si společně kruhový trénink (každý cvik 10 opak. + kardio část – max. 3 kola)

Ad3) Osvojování základních technik

  • na tréninku s dětmi často dělám cvičení s pomocí papučí, kdy se mají za úkol otáčet správně do technik seoi-nage, ogoshi aj..... děláme také tandokurenšu (což je nácvik chvatu bez soupeře). V příloze vám posílám zpracované průpravné cvičení pro nácvik technik v postoji, kterou zpracoval p. Oldřich Ježek – může Vám skvěle posloužit jako návod pro cvičení doma.

Společně si můžete zahrát také hry např. :

  • Hra na plácanou – hra se může provádět jak v postoji, tak na zemi  – oba se snaží plácnout toho druhého do zad, bránit se můžete pouze vykrytím ruky rukou – hodí se pro nácvik boje o úchop,
  • Hra na šlapanou – cílem této hry je šlápnout soupeři na nohu. Uhýbání i útočení je možné pouze nohama. Hru na plácanou a šlapanou můžete spojit.
  • Hra podrážení – hra se hraje v kliku a cílem je podrazit soupeři opornou ruku, aby soupeř ztratil rovnováhu a oporu.
  • Přitahování soupeře za ruce v leže s dopomocí – průprava pro vychylování
  • Přitahování ukeho za pásek
  • Cvičení přeskoč podlez
  • Stoj na hlavě s přechodem do mostu aj.

Všichni víme, že k judu potřebujete partnera, který s Vámi bude spolupracovat a díky kterému si můžete techniky postupně osvojovat.

Bohužel teď to není možné, a proto zkuste nezahálet a cvičit doma – ať ta dlouhá pauza je co nejméně vidět.

Míša Špičková

PřílohaVelikost
Prupravna_cviceni_pro_nacvik_technik_taci_waza.pdf1.3 MB